Artikelkatalog för kunskap, guider och artiklar - Artikeldirekt.se

Tips för att välja rätt soffa

augusti 8, 2013 | Författare: | Skrivet i: Möbler

Tips för att välja rätt soffa för ditt hem

 

Är det dags att köpa en ny soffa? Har du svårt att bestämma dig eftersom utbudet är så stort? Att köpa en soffa brukar vara en ganska stor investering. Därför är det bra att veta vad man vill ha innan man beger sig ut i affärerna. Här tar vi upp en rad handfasta tips på hur man kan välja rätt soffa för sitt hem.

 

Storlek och modell på soffa

 

En mycket viktig aspekt är storleken på soffan som ska inhandlas. Mät och planera före ett köp. Är man ute och spontanköper en soffa för att sedan upptäcka att den inte alls passar in, ja då kan det bli ganska jobbigt att göra ett återköp. Ta därför god tid på dig att planera utrymmet där soffan ska vara.

 

Tänk också på vilken typ av soffa du vill ha. Det finns en mängd olika modeller ute på marknaden. Hur många ska få plats? Vill man ha möjlighet att ligga i vinkel med tv:n? Alternativen och frågorna kan bli många. Det är bara du som vet hur du vill ha det. Ett tips är att skriva en liten checklista innan du besöker affären. Några modeller som du kan stöta på är:

 

  • Rak modell med 2-4 sittplatser
  • Hörnsoffa som kan hålla upp till ett dussintal sittplatser
  • Bäddsoffa som är en kombination av soffa och säng. Perfekt för mindre utrymme
  • Soffa med Divan – Denna modell har en lång utstickande del som pekar framåt mot t.ex. tv:n. På så sätt kan man ligga ned i en bekvämare ställning. Denna modell finns även för hörnsoffor

 

Material

 

Ska soffan vara i ett hem med en barnfamilj eller liknande kan det vara bra att köpa en soffa som kan rengöras på ett enkelt sätt. Här passar soffor med skinn och läder in, även imitationer av dessa är bra. Eftersom alla sådana materialtyper är täta i sin sammansättning sjunker inte t.ex. vätskor in. Sitter barnen i soffan med läsk eller glass och råkar slaska gör det inte så mycket. Ta bara en trasa och torka bort spillet. Skulle soffan vara klädd i vanligt tyg är det betydligt svårare att få bort allt spill. En sak att komma ihåg med skinn och läder är att man måste underhålla dessa material med jämna mellanrum. Gör man inte det riskerar materialet att torka ut och spricka. Det finns rengöringsmedel speciellt framtaget för just skinn och lädersoffor. Hör med din lokala handlare.

 

Känn också på stoppningen i soffan om den är mjuk eller hård. Känn efter om det är bekvämt för dig. Alla har olika smak när det kommer till stoppningen, vissa vill ha hårda soffor medan andra vill ha mjuka.

 

Köpa begagnad soffa

 

Ibland kan man spara mycket pengar genom att köpa en begagnad soffa i stället för en helt ny. Det går att hitta fynd som knappt är använd. Men tänkt dock på en sak innan du köper en soffa på begagnatmarknaden. Kolla hur stoppningen är i den. Inspektera stoppningen noga och kolla så att den inte är trasig någonstans, eller om den har sjunkit ihop. Ett tips är att lyfta på alla soffkuddar för att se om allt är ok, kolla även under soffan. Är stoppningen inte bra ska du tänka över om du ska köpa den eller inte.

 

 

 

 

Författare:

Denna skribent har publicerat 7 hittills. Mer information om denna skribent kommer inom kort.

Kommentarer (1)

  1. [...] det är. Det säljs många sådana soffor dagligen, på nätet och på stora kända möbelaffärer. Ska du köpa en soffa så kan vi tipsa om denna soffa för dig som letar efter en sådan i klassik modell. Först ska vi [...]

Fler artiklar från ‘Möbler’