Artikelkatalog för kunskap, guider och artiklar - Artikeldirekt.se

Om Radions historia som nyhetsförmedlare

oktober 27, 2012 | Författare: | Skrivet i: Radio

Radion började komma till Sverige under 1920-talet, då var det endast privata radiosändningar av så kallade ”radioföreningar”.  Senare blev tidningarna oroliga för att detta skulle innebära slutet för dem, då skapade Tidningarnas telegrambyrå (TT) och tidningsutgivarna Radiotjänst år 1924, som då fick ensamrätt efter ett politiskt beslut. Radion fick inte sända egna nyheter utan det skulle TT ta hand om, på så sätt kontrollerade tidningarna nyheterna i radio. Det var inte förrän 1993 som det blev tillåtet för andra aktörer att starta lokala radiostationer i Sverige, som Rix Fm och NRJ med flera som blev kommersiella kanaler.

Radions genombrott som nyhetsförmedlare kom under andra världskriget då man kunde nå många människor snabbt på kort tid. Under 40-talet döptes Radiotjänst om till Sveriges Radio och började utveckla ett bredare programutbud.  Det hade bara funnits en kanal innan, P1. Men på 50- och 60-talet utökades detta med P2, och P3. Med flera kanaler blev det möjligt att sända flera lokala nyheter och program. Under 80-talet beslutades det att lokalradion skulle byggas ut, alla län skulle få en egen kanal. Då kom P4 som blev lokalradions egen kanal. Sveriges Radios kanaler fick också olika profiler som delade in dessa i olika grupper. P1, den seriösa kanalen. P2, klassisk musik. P3, för unga. P4, för äldre.

Tidningarnas nyhetsbevakning och rapportering var på ett sätt statiskt när tidningen kom i händerna på människor. Det hade redan hänt och var mindre levande, även om det gör att läsaren själv målar upp en bild om nyheterna med tidningen. Nyheterna kunde komma ut snabbare med radio, det hände också att nyheter skapades direkt under sändningar. Att under en rapportering såg reportern något och kunde då på sekunden lägga ut allting i etern, någon som med en tidning skulle ta minst 24 timmar. Vi kunde nästan ta på spänningen och känslan, man hörde rösten på reportern, höjningar och tonfall. Kanske allt som hände i bakgrunden också. Det gav en direkthet i nyhetsförmedlingen, budskapen förmedlades omedelbart. Man kan förstå att detta fascinerade lyssnarna som ju vara vana vid att få nyheter genom det tryckta mediet.

Författare:

Denna skribent har publicerat 8 hittills. Mer information om denna skribent kommer inom kort.

Kommentarer är avstängda .