Artikelkatalog för kunskap, guider och artiklar - Artikeldirekt.se

Korsett som plagg och dess historia

augusti 8, 2013 | Författare: | Skrivet i: Kläder

Vad är en korsett?

 

En korsett är ett plagg för kvinnor som har en funktion att hålla figuren på kroppen så att den ska passa ett speciellt klädesplagg. Plagget har en stel utformning och dras åt med snören på baksidan. Det finns plagg som kallas för korsetter fast de inte är riktiga sådana. Vi kommer ett reda ut den i slutet av denna text, men först startar vi med historien om korsetter.

 

Korsettens historia

 

Plagget var väldigt populärt mellan 1500 – 1800-talet och var en sak som gav upphov till ett snedvridet ideal. När korsetten först introducerades på 1500-talet var det för att komplettera ett annat plagg som behövde stöd för att bäras. Men snart blev det mode att använda korsetter för att visa sin smala midja. För att förstärka konturerna på midjan ytterligare använde man järn och valben för att stabilisera korsetten. Många kvinnor dog under denna period på grund av att de använde korsett hela dagarna. Deras inre organ tog skada av det onaturliga trycket som praktiskt taget flyttade runt organ inuti kroppen. Även män använde korsett i sin vardag för att få en annorlunda figur. Det var främst adelsmän som bar korsett under den tiden.

 

Efter sin storhetstid förändrades korsettens användning och idealet med getingmidja försvann. Det blev istället ett plagg som förfinade de kvinnliga formerna och som håller figuren på plats. Inte alls som det extrema idealet på 1500-talet. Korsetten används fortfarande av kvinnor, även vissa män.

 

Det finns idag flera modeller av tyg som är elastiskt och dessa ska inte kallas för korsetter, om man ska hårddra det hela. Eftersom de inte har samma struktur så ska de istället kallas för torseletter , korseletter, korsettliv eller bustiers.

Korsett inom vården

 

Korsetten är inte bara ett klädesplagg utan används också inom vården. Dessa korsetter ser dock inte ut som vanliga utan är mer avskalade och neutrala i sin utformning. Till vissa sjukdomar som påverkar ryggrad och hållning är korsetten ett bra hjälpmedel att använda.

 

För olika arbetsgrupper i samhället kan en korsett användas som ett arbetsredskap, eller ett hjälpmedel för att förhindra skador. Den kan användas vid arbeten som kräver tunga lyft, som ger en stor ansträngning på kroppen. Korsetten är till för att kroppen ska hålla en god position som eliminerar felaktiga lyft.

 

Olika namn och typer av korsetter

 

Som du har läst i texten så har korsetter flera användningsområden. Det resulterar också att de är döpta till olika saker. Här tänkte vi lista ett par namn och ge en kort förklaring.

 

  • Överbystkorsett – Går ner från höfterna och upp över bysten. Den används för att forma höft, midja och byst

 

  • Underbystkorsett – Går från höfterna och uppåt, men slutar under bysten. Formar midja och höfter

 

  • Bustier – Går från midjan och över bysten. Används till att lyfta bysten och hålla midjan

 

  • Waspie – Går från midjan och under bysten. Denna används till att hålla midjan

 

  • S-korsett – Går ner från höfterna och upp över bysten. Denna korsett har fått sitt namn efter den form som man är ute efter. Att i profil se ut som ett S

 

 

 

Författare:

Denna skribent har publicerat 7 hittills. Mer information om denna skribent kommer inom kort.

Kommentarer är avstängda .