Artikelkatalog för kunskap, guider och artiklar - Artikeldirekt.se

Halloween på vita duken?

oktober 4, 2013 | Författare: | Skrivet i: Film

Även om det bara blir mer och mer populärt att göra stan på Halloween, att klä ut sig i morbida maskeradkläder, att möta upp med vänner som gjort likadant och festa natten lång i sina kostymer, så behöver man inte gå All-in på Halloween för att uppleva stämningen. Man behöver inte sminka ansiktet kritvitt i en timma med några taktiskt utspridda blodfläckar, lägga in plastkortet i baren och att sedan svära när man kommer hem för att det tar timmar att tvätta rent ansiktet. Eller, chockad vakna med lika blek aning om hur man kom hem, som ansiktet är otvättat blekt när man ser sig i spegeln och undrar vem som tittar tillbaka. Man kan göra kvällen speciell ändå. Man kan bjuda in sina närmaste vänner, tända ett dussin ljus, släcka övrig belysning och ha ett riktigt filmmaraton med skräckfilm som tema.

Vad skall man se då? Det finns tusentals där ute och flera har gått till historien som enorma kassasuccéer.

Problemet med skräckfilmer är att de inte åldras särskilt väl. Något som var skrämmande på 70-talet är inte särskilt skrämmande idag. Världen förändras, världen blir tuffare med varje decennium, vi människor blir mer härdade och därför krävs hela tiden mer för att vi skall bli rädda av något som vi vet bara är på film. Tyvärr är det så. Steven Spielbergs fantastiska Poltergeist från 1982, om en normal familjs hus besatt av spöken var på den tiden både banbrytande för sina effekter, men den fick också biografbesökare att oroligt vrida på sig i stolarna. Idag är den närmare en komedi. Snarare en Ghostbusters än en Saw.

Det har gjorts en hel del bra skräckfilmer, listan kan göras tämligen lång. Vissa har kultförklarats, vissa mördare i filmer har blivit sådana ikoner att folk väljer sin maskeradkostym till Halloween efter dem. Men om man tvingas välja fem, de fem absolut bästa filmerna att se under Halloween om man vill hylla högtiden och rysa lite, då kan följande rekommenderas. Med en bonusfilm lika vass i sin humor som den är effektivt skrämmande.

  • 5. A Nightmare on Elm Street introducerade Freddie Krueger med sin knivförsedda handske och en ung Johnny Depp i en av rollerna, innan han slog igenom. Inom skräckgenren finns det några underkategorier där ”slasher” är en, och Elm Street hör till den här. Även om ”slasher” kan bli uttjatat och överdrivet ganska fort så hör inte den här filmen till en av dessa. Regissören Wes Craven lyckades skapa en film som gått till historien och blivit en klassiker. Inte minst har huvudpersonen Krueger blivit ett vanligt inslag på Halloween som maskeraddräkt när folk dyker upp i gummimasken som föreställer hans vanställda ansikte, den randiga tröjan och hatten.
  • 4. John Carpenters The Thing är ett måste på den här listan. En grupp forskare på polarexpedition överraskas av en medlem från en annan expedition som desperat försöker hinna ifatt en hund och döda den, men blir skjuten själv. När man spårar den dödes väg upptäcks en enorm främmande farkost djupt ner i isen. Det är inledningen på en lysande skräckfilm som bl.a. har bland den mest perfekta och för ändamålet stämningsfulla filmmusik som någonsin gjorts. När man upptäcker att något från farkosten kan vandra över, inta och helt ta över främmande kroppar börjar paranoia och misstänksamhet mellan forskarna bryta ner den redan spända situationen mellan medlemmarna.
  • 3. I rymden kan ingen höra dig skrika. Med den frasen såldes Alien när den släpptes på bio 1979. En näst intill perfekt film som blandar science fiction med skräck och var början på en succéartad karriär för regissören Ridley Scott. Kombinationen av smygande helvete tillsammans med den mest ruffiga miljön på rymdskeppet satte helt ny standard för hur ett rymdskepp kan se ut och hur en skräckfilm kan göras.
  • 2.  Steven Spielbergs Hajen är given på den här listan, och den skall vara högt upp. Det finns många filmer som har skrämt slag på biobesökare under den tid de suttit inne på biografen. Men få filmer har skrämt besökare till den grad att de känt obehag långt senare. Hajen fick tusentals människor världen över att sluta bada i havet.
  • 1. Exorcisten med vår egen Max von Sydow som en åldrad präst och expert på att fördriva demoner ur besatta människor, och en ung Linda Blair som den besatta dottern i en överklassfamilj har gått till filmhistorien som en av de mest skrämmande filmer någonsin, och med all rätt. Den innehåller ju den ultimata mördaren, djävulen själv.

Bonus: Det är inte lätt att blanda komedi och skräck. Någon enstaka replik kan slängas in, men har man för mycket humor kan det bli mer löjligt än skrämmande till slut. En Amerikansk varulv i London lyckas med knepet att blanda ganska mycket humor med effektfull skräck. En amerikansk turist på besök i den engelska landsbygden blir smittad av en varulv. När han tar sig in till London börjar fullmånen verka, och resten är filmhistoria.

Besök Halloween-kostym.se för mer tips!

Författare:

Denna skribent har publicerat 10 hittills. Mer information om denna skribent kommer inom kort.

Kommentarer är avstängda .

Fler artiklar från ‘Film’