Artikelkatalog för kunskap, guider och artiklar - Artikeldirekt.se

Ehandel – Handla på nätet

oktober 26, 2012 | Författare: | Skrivet i: Ehandel

De olika sätt man idag kan handla på nätet är, att handla i en nätbutik, handla begagnat och på auktion.

Att handla i en nätbutik är oftast att den butiken erbjuder nya varor för konsumenter. Där man handlar av ett företag. Det kan vara kläder, elektronik, musik, film etc. Majoriteten av varorna som säljs är nya. Kunder köper varor genom betalningstjänster som tar kort, bank och faktura.

Sedan är det begagnat som bland annat man kan handla genom Blocket.se där privatpersoner säljer och köper av varandra. Det har dock kommit ut många företag som annonserar ut sina varor på sistone. Här kan man praktiskt taget hitta allt. Du kan hitta gamla LP-skivor från 50-talet, begagnade kläder, elektronik, bilar etc. Här sker betalning kontakt eller via överföring på personernas konto. På senare tid har tjänster som erbjuder säkra sätt att genomföra köp privatpersoner emellan dykt upp. Detta på grund av en växande grupp i samhället som livnär sig på att göra bedrägerier med begagnade varor. Att köparen sätter in pengar på säljarens konto men aldrig får någon vara. Dessa tjänster erbjuder en mellanhand som försäkrar att både köpare och säljare är trygga. Priset sätts av den som säljer varan.

Auktioner är också ett populärt sätt att handla på nätet. Här är det också begagnade varor som är störst fast en boom i nya varor som kommer från företag både i och utanför Sverige har kommit. Om man ser på Tradera.com finns det en stort utbud av begagnade samt nya varor. Här tillskillnad från tex Blocket så bestämmer köparen priset genom att lägga ett bud på varan innan auktionstiden tar slut, det brukar vara ca 1-2 veckor. Här är det också en stor spridning på vad som läggs ut på auktion. Men vanligtvis sådana varor som är relativt enkla att skicka med post. Så auktionssidor har inte en stor avdelning för tex bilar som Blocken har.

Betalningen oftast direkt till säljarens konto och även här finns det tjänster som kan trygga köpen likt på Blocket. Man kan också se om en säljare är pålitlig eftersom personer som köpt av honom/henne kan lägga till ett skriftligt omdöme. Ju fler positiva omdömen ju större är chansen att köpet blir lyckat. Samma sak gäller köpare, dessa får också omdömen.

Framtiden för ehandeln ser ljus ut. Tillväxten ökar i rask takt. Enligt Postens e-barometer har ehandel ökat med över 10 % under det tredje kvartalet 2010 till samma tid 2011. Den vanliga detaljhandeln har nästan stått stilla med en knapp ökning på 0.4 %. Jämför man på den totala omsättningen 2010 så hade detaljhandeln 596 miljarder jämfört med ehandel på 25 miljarder(Postens ebarometer och Svensk Handel). Så det finns möjligheter!

Som jag ser det är betalningsalternativen väl utvecklade och kan nu erbjuda säker överföring med https samt bättre lösningar vid betalning med faktura. Där varan endast skickas till adressen där personen är folkbokförd.

Sedan vet jag av egen erfarenhet att frakt är en väldigt stor kostnad hos ehandlare. Små företag som inte har chans att förhandla till rimliga avtal. Att skicka ett paket med Posten kan vara dubbelt så dyrt som att skicka med t.ex. DHL.

Den stora utvecklingen tror jag kommer att bli hur vi handlar, vi kommer att använda mobilen mer och mer nu när så kallade ”smartphones” har slagit igenom stort. Att sidor anpassas för mobiler och gör det enklare för mobil ehandel.

Författare:

Denna skribent har publicerat 8 hittills. Mer information om denna skribent kommer inom kort.

Kommentarer är avstängda .

Fler artiklar från ‘Ehandel’